Nuntaşii de la „Transilvania” s-au intoxicat din cauze necunoscute

 

În urma incidentulului petrecut la restaurantul zălăuan duminica trecută, după o nuntă „ca în poveşti”, incident în urma căruia mai multe persoane au ajuns în spital cu toxiinfecţie alimentară, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au declanşat o anchetă.

Petrecerea care a avut loc duminica trecută la restaurantul cunoscutului hotel din Zalău, la care au participat aproximativ 250 de persoane, i-a băgat pe unii participanţi în spital în orele de după festin, mulţi dintre invitaţi acuzând dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree şi stări febrile. O parte din meseni au luat iniţial drumul cabinetelor de medicină de familie alţii s-au prezentat direct la camerele de gardă ale spitalelor din Zalău şi Cluj. Tinerii căsătoriţi şi-au aşternut povestea pe hârtie şi s-au prezentat, extrem de afectaţi, la redacţia noastră pentru a ne solicita publicarea punctului lor de vedere legat de această întâmplare nefericită. Organele competente au fost sesizate însă târziu, astfel încât atât DSP, cât şi DSVSA au pornit ancheta la două zile după ce evenimentul s-a consumat, ştiut fiind că în astfel de cazuri, pentru a avea un rezultat cât mai apropiat de adevăr şi cât mai relevant, este necesar să se acţioneze imediat. Asta pentru că, fiind vorba de alimente, multe dintre ele perisabile , după un număr de ore (mai ales sub formă de preparat) se modifică nu doar microscopic, ci inclusiv din punct de vedere organoleptic, fiind schimbate ca gust, miros sau aspect. Au fost luate, astfel, probe de alimente (care ar fi fost folosite în compoziţia preparatelor servite la nuntă) din bucătăria şi spaţiile de depozitare ce includ şi camerele frigorifice ale restaurantului, probe care au fost analizate de specialişti în zilele care au urmat incidentului. Aşa cum ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Vasile Chindriş, au fost folosite probe de alimente (carne de pasăre, porc, carne de peşte, ouă, brânzeturi,lactate etc.) existente în restaurant la data la care DSVSA a fost sesizată cu privire la incident, respectiv la două zile dupa ce evenimentul a avut loc. La închiderea ediţiei, deşi buletinul de analize nu era încă redactat, Vasile Chindriş ne-a declarat: „Din datele pe care le avem, deşi nu pot fi încă declarate <<oficiale>>, având în vedere faptul că buletinul de analize nu a fost încă redactat, pot să vă confirm că nu au fost descoperiţi germeni patogeni în alimentele examinate, ridicate sub formă de probe de la restaurantul în cauză. Discutăm de alimentele existente în stocurile restaurantului, şi din care se prezumă că au fost preparate meniurile la evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute, dar şi după aceea, inclusiv evenimentul matrimonial care a făcut obiectul acestor controale. Analizele s-au făcut pe probe de materii prime, deci nu pe alimente preparate sau pe mâncăruri, având în vedere că acestea nu mai existau după două zile în restaurant. Chiar şi să fi existat, acestea nu mai puteau prezenta relevanţă la analiză, având în vedere că după 48 de ore, şi după ce au fost eventual şi atinse de atâtea persoane sau depozitate în diverse moduri, alimentele preparate şi-ar fi modificat oricum structura. Prin urmare, pe probele constituite din materia primă, nu s-au găsit germeni patogeni”, a spus Vasile Chindriş.

La rândul său, directorul DSP, Ligia Marincaş, ne-a comunicat faptul că direcţia pe care o conduce răspunde doar de sănătatea oamenilor şi nu de lucruri care ţin de analize sau ridicări de probe, aceste atribuţii revenind în mod exclusiv DSVSA. Până la urmă, dacă analizele asta spun, restaurantul în cauză este în mod oficial declarat „nevinovat”, iar tinerii păţiţi au de ales între a uita acest episod sau a-şi căuta dreptatea folosind alte etape ale acestui demers legal pe care l-au demarat după ce nunta, aşa cum ei au declarat, le-a fost stricată iremediabil.

13 Thoughts to “Nuntaşii de la „Transilvania” s-au intoxicat din cauze necunoscute”

  1. Adi

    Tipic romanesc, institutiile statului intervin mult prea tarziu, oare de ce? La aceasta intrebare probabil DNA-ul poate raspunde numai daca vrea bineinteles.
    De ce nu s-a intervenit la timp? De ce aceel punct de alimentatie publica nu este inchis, doar s-au imbolnavit niste oameni.
    Directorii de la DSP si DSVSA sunt ori incompetenti ori corupti, de aceea trebuiau luate masuri.
    Numai ca in Romania singurul care rezolva problemele este timpul.
    Dupa o vreme toate se uita si uite asa s-au rezolvat.

    1. Anonim

      Au fost sesizati tarziu!

  2. Alex

    cate persoane au scris la redactie…. mai multe insemnand 2, 3,…. 100.
    La o nunta se consuma mancare incepand de la mire, la nasi, pe urma la mireasa, mai sunt si pe la primarie cateva prajituri. Hai sa dam vina pe restaurant

    1. Adi

      Nu a dat nimeni vina pe restaurant, dar ceva s-a intamplat! Si nu toti cei care s/au imbolnavit au „scris la redactie”. Eu am citit ca mirii s-au prezentat, tu daca faceai o nunta si invitatii tai se internau in spitale a doua zi, crezi ca nu te cauta nimeni sa iti „multumesca”? Plus ca autoritatile au fost anuntate dupa doua zile, ce probe sa mai aduni dupa doua zile? Astea sunt rezultatele, asta este, alta data aveti grija.

  3. daca patronul e fost politist

    s-a musamalizat totul…
    Asa ca aveti grija ce mancati…acasa.

  4. NoName

    INCREDIBIL !! In ce tzara traim…totul merge pe cunostinte..relatii ….PILE mai exact…Mafia e mare de tot…totul se MUSAMALIZEAZA ….

  5. Andrei

    E clar că inspecţiile ăstea sunt pregătite să pună batista pe ţambal, cică, la două zile după nuntă, totul e bine. Tinerii trebuie să meargă în justiţie, inspecţiile ălea sunt un fel de Colegiul medicilor.

  6. anonim

    De ce dati vina doar pe restaurant ???Daca mincarea avea o problema se imbolnaveau aproape toate persoanele nu doar cei veniti din alte localitati!!!! Nu va-ti gindit ca pina a ajunge la restaurant acele persoane au mincat si in alta parte ??Platourile care se aflau acasa la miri de unde erau?

    1. nume

      Am fost la nunta direct la restaurant si am facut toxiinffectie….nu e de la altceva decat mancarea de la transilvania. Dar tipic romanesc, se musamalizeaza.

    2. Anonim

      Cei care nu sunt in cunostinta de cauza ar trebui sa isi vada de treaba lor…si nu aparati restaurantul…sunt persoane care au participat la eveniment DOAR la restaurant si s-au inbolnavit…!!!

      1. Anonim

        …Deci coincidenta e prea mare !!!

  7. anomim

    Unde sunt probele care trebuiau sa existe stocate la preparatele de la nunta respectiva care trebuiau pastrate in vigoare cu normele alimentare, cum DSP trece peste aceste probe ?
    Am fost personal la nunta si in ziua respectiva nu am consumat alte alimente decat la nunta si luni am fost internat de urgenta la spital .
    Oricum speram ca instantele isi vor face datoria .

Leave a Comment